top of page

Narcisme ontrafelt 

Narcisme is een ernstige persoonlijkheidsstoornis die niet alleen slachtoffers maakt, maar ook hun eigen kinderen treft. Deze slachtoffers ervaren vaak ernstige traumatische gevolgen, met blijvende gezondheidsklachten tot gevolg.

Narcisme kent geen gender of titel en bestaat in verschillende vormen. Momenteel onderscheiden we 6 hoofdvormen van narcisme, waarbij de bekendste de openlijke grandioze narcisten en de verborgen sensitieve narcisten zijn. Andere vormen zijn onder meer de somatische narcisten, filantropische narcisten, antagonisitsche narcisten en kwaadaardige narcisten.

Binnen deze hoofdvormen zijn er ook verschillende subtypen van narcisten, zoals de spirituele narcisten en de amor narcist. Deze subtypen overlappen soms andere vormen van narcisme.

Elke Narcist is uniek

Let op de symtonen 

Elke narcist is uniek, maar alle typen delen enkele kernkenmerken, waaronder:

  • Grootheidswaanzin: ze beschouwen zichzelf als superieur aan anderen.

  • Egoïsme: ze zijn vooral gericht op zichzelf en profiteren van anderen.

  • Pathologisch liegen.

  • Manipulatie.

  • Gebrek aan verantwoordelijkheid: ze wijzen altijd anderen of externe factoren aan als oorzaak van problemen.

  • Psychisch geweld.

  • Isolatie van partners en kinderen.

Narcisme komt vaker voor dan vaak wordt gedacht, en de verschillende typen narcisten lijken in aantal toe te nemen. Ongeveer 7,7% van de mannen en 4,8% van de vrouwen vertonen narcistische trekken. De kans dat je ooit met een narcist in aanraking komt, is dus aanzienlijk groot, zowel op de werkvloer als in je directe omgeving, relaties, vriendschappen, buurt, familie, enzovoort.

​

Narcisten presenteren zich vaak als vriendelijk, behulpzaam, charmant of kwetsbaar voor de buitenwereld. Echter, achter gesloten deuren vertonen ze vaak een heel ander gezicht, wat soms doet denken aan het verhaal van Jekyll en Hyde. Achter deze façade schuilt terreur, controle, psychisch geweld en in sommige gevallen zelfs fysiek geweld.

​

Partners, vrienden, werknemers en zelfs kinderen kunnen slachtoffer worden van narcisten. Slachtoffers durven vaak niet te spreken over wat hen is overkomen uit angst voor wraakacties van de narcist, zoals stalking of laster.

​

Helaas wordt het probleem van narcisme en de gevolgen vaak onderschat. Wanneer slachtoffers hun verhaal vertellen, krijgen ze soms te horen dat alleen psychiaters of psychologen een diagnose van narcisme kunnen stellen. Het is echter een van de moeilijkste persoonlijkheidsstoornissen om vast te stellen vanwege de complexiteit en de vele verschillende vormen ervan. Gelukkig groeit het bewustzijn over narcisme, mede dankzij internet, ervaringen van slachtoffers en experts. Hierdoor komen er meer gerichte onderzoeken en krijgen slachtoffers betere hulp.

96067062-0456-4335-a4dd-f7a377d0bb55 (1).png

Het delen van ervaringen en het samenwerken aan herstel is essentieel. Het biedt erkenning, steun en kan zelfs levens redden.

 

Met vriendelijke groet,

 

Team Warriors United

Weetje

Het woord "narcisme" vindt zijn oorsprong in de Griekse mythologie, meer specifiek in het verhaal van Narcissus. Volgens de legende was Narcissus een knappe jongeman die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld toen hij zijn reflectie in een vijver zag. Hij was zo geobsedeerd door zijn eigen schoonheid dat hij niet kon stoppen met naar zichzelf te staren, tot hij uiteindelijk wegkwijnde en transformeerde in een bloem, de narcis.

De term "narcisme" werd voor het eerst gebruikt door de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud aan het begin van de 20e eeuw. Hij gebruikte het om een psychologisch fenomeen te beschrijven waarbij individuen een obsessie hebben met zichzelf, hun eigen behoeften en verlangens, en een gebrek aan empathie voor anderen vertonen.

Sindsdien is het begrip "narcisme" uitgegroeid tot een belangrijk concept in de psychologie en wordt het gebruikt om een breed scala aan gedragingen en persoonlijkheidskenmerken te beschrijven, variërend van een gezonde dosis zelfliefde tot een pathologische vorm van egocentrisme en gebrek aan empathie.

bottom of page